26 Nisan 2013 Cuma

Sporting Lizbon akımı...

Alışagelmişin dışında Güney Amerika'dan oyuncu gözlemleyen ve bu geniş gözlem ağına güvenerek oyuncu transferi yapan Portekiz devleri Porto ve Benfica'nın gölgesinde kalan Sporting Lizbonda altyapıdan A takıma oyuncu çıkararak gümbür gümbür geliyor. Kulüp bu sene başarılı olmasada bünyesinden çıkaracağı oyuncularla ileride Portekiz futboluna büyük değerler katacak =

İşte o oyunculardan bir kaçı =

André Martins = 1990 doğumlu ofansif ortasaha oyuncusu. 9 yaşında başladığı futbola sırasıyla 1 sene Argoncilhe , 2 sene Feirense 'de futbol eğitimi gördükten sonra 2002 yılında Sporting Lizbon'un altyapısına katıldı. 2009-2010 sezonunda Real Massama'ya  ( 30 maç 1 gol ), sonra sırasıyla Belenenses'e ( 3 maç 0 gol ) , Pinhalnovense ( 10 maç 1 gol ) 'ye kiralanmış 2011-2012 sezonunda A takım kadrosunda ara sıra şanslar bularak kendinigösterme fırsatı bulsada yetersiz fiziğinden dolayı çok kalıcı olamamış. Bu sezonda ( 2012/2013 ) 11 maçta şans bulmuş 2 asist yapmış. Bunun yanı sıra 2010 yılından bu yana düzenli olarak Portekiz U-18 /U-20 / U-21 takımlarında forma şansı bulmuş.

Futbol özelliklerine bakarsak

Artı özellikleri = İyi bir Pasör olması , Tekniğinin üst düzey derecede olması , Hızı , Hücumun dışında top kapma özellikleri değerine değer katacak özellikleri.

Eksi özellikleri = 166 boyu ve  cılız fiziği  ki şu özelliği bile sahadan çoğu kez silinmesine yetiyorda artıyor bile.


Tiago Ilori = 1993 yılı Londra doğumlu İngiliz ve Portekiz vatandaşı stoper.  Babası İngiliz Annesi Portekizli olan Ilori 2006 yazında Sporting Lizbon'nun altyapısına katıldığında forvet olarak seçilmiş. 2007/2008 sezonunda Estoril'e kiralandığında orada stoper olarak denenmiş ve daha başarılı bir performans sergilemesiyle artık Stoper olarak futbol yaşamına devam etmekte. 

06/11/2011 tarihli  Legia ile Lizbon'un sahasında oynanan ve 3-1 Lizbon'un galip geldiği maçta ilk forma şansını bulmuş ve 90 dakika oynamıştır maçta.Daha sonra ligde forma şansı bulamasada Avrupa liginde Lazio deplasmanında 90 dakika sahada kalmıştır.

2012/2013 Sezonunda Sporting Lizbon'un Pilot takımı olan ve Portekiz 2. liginde mücadele eden Sporting B takımında forma şansı bulmuş 20 maçta oynamış , Ocak 2013'te takımın başına Jesualdo Ferreira geçtikten sonra düzenli forma şansı bulmuş daha ilk maçında Gil Vicente deplasmanında da skora katkı sağlamış. 2010 yılından beri Portekiz U - 18 / U - 19 / U - 20 takımlarında forma giymekte.Kendisini büyük olasılıkla 2013 20 yaşaltı Dünya Kupasında ülkemizde izleyeceğiz.

Artı Özellikleri =  1,90 m Boyu ve fiziği , hava üstünlüğü ve hamle çabukluğu bunun yanında önsezileri kuvvetli olması.

Eksi Özellikleri = Top hakimiyeti ve Pozisyon bilgisi


Eric Dier = 1994 İngiltere doğumlu çok yönlü defansif oyuncu. Çok yönlü defansif oyuncuyu açmak gerekirse kendisi Stoper , Sağ bek ve Defansif ortasahada sırıtmadan oynayabiliyor. Futbola başlama hikayeside biraz değişik. 7 yaşındayken annesine 2004 Avrupa şampiyonasında bir görev teklifi gelir ve Portekiz'e taşınırlar. Okulda futbol becerisini göstererek öğretmeni Miguel Silva'nın gözüne girer ve Silva onu Sporting Lizbon scoutlarına önerir. Böylece 2003 yılında Sporting Lizbon futbol akademisine katılır.  Bu arada büyükbabasıda zamanında Charlton Atletic'te futbol oynamış eski bir futbolcudur. Babası ise profesyonel bir tenisçi.

2010 yılında peşinde Arsenal , Tottenham ve taraftarı olduğu Manchester United profesyonel sözleşme imzalamak için peşinde koşsada o üzerinde emeği olan Sporting'i bırakmaz ve 2016 yılına
kadar kendisini S.Lizbon'lu yapan kontratı imzalar.

Sporting'de şans bulmadan 2011/2012 sezonu Ocak ayında Everton'a kiralanır forma şansı bulamaz.2012/2013 sezonunda ise Sporting Lizbon'un pilot takımında şans bulur. Oynadığı 7 maçta sağ bek ve sol bek olarak görev alıp 2'de gol atınca A takım kapıları ona açılır. 9. haftada oynanan Sporting Lizbon - Braga maçında sağ bek olarak ilk maçına çıkar ve yaptığı asistle takımının 1-0'lık galibiyetine katlı sağlar. Sonra sırasıyla Stoper ve Ortasaha görevleri verilir onlarıda başarıyla yerine getirir. Hatta çıktığı 2. maçında da Moreinense deplasmanında ağları sarsarak katkı sağlar.Milli takım olarak İngiltere'yi seçmiş 2011 yılından beri İngiltere U-18 ve U-19 takımlarında forma giymekte.

Artı özellikleri = Çok yönlü bir oyuncu olması , Top kapma ve Hava üstünlüğü.

Eksi Yönleri = Yavaşlığı , topla yaptığı koşular.


Armindo Tué Na Bangna ( BRUMA ) = 1994 Doğumlu Portekiz ve Guinea - Bissau vatandaşı sağ ve sol kanat oyuncusu. Bizdeki Muhammet Demirci gibi yıllardır efsanevi bir yeteneğe sahip olup bir türlü izleme fırsatı bulamadığım ama bu sezon bulduğu forma şansıyla yakından incelediğim bir futbolcu. Bu sezon Sporting B takımında başlayıp Jesualdo Ferreira Sporting Lizbon'un başına geçene kadar 25 maçta 6 gol 2 asistle oynamış. 10/02/2013 'te A takımdaki ilk maçına Maritimo karşısında çıkmış.İlk 45 dakika oynadıktan sonra oyundan alınmıştır. Sonraki hafta Gil Vicente deplasmanında 67 dakika görev yapmış 1'de gol atmıştır.  İlerleyen yıllarda gelişimini devam ettirirse sık duyacağımız oyuncuların başında geliyor. 2010 yılından bu yana Portekiz U-18 / U-19 / U-20 takımında forma giymekte.

Artı özellikleri = Hızı , çalım yeteneği , iki ayağınıda çok iyi kullanıyor olması, Topsuz alan koşuları.

Eksi özellikleri = Takım oyuncusu olmaması , zayıf fiziği.

Ricardo Esgairo = 1993 doğumlu Portekizli sağ kanat oyuncusu. 11 yaşında katıldığı Sporting Lizbon altyapısında 2012 yılında profesyonel sözleşme imzalamış.14 Ağustos 2011'de Lazio deplasmanında mücadele edecek Sporting Lizbon kadrosuna dahil edilmiş ancak forma şansı bulamamış.Çok göz önünde bulunmasada asıl patlamayı bu sene yaparak Sporting B takımında çıktığı 25 maçta 17 gol 3 asist yaparak katkı sağlamıştır. ( Yazı yazıldığında 25 maçta oynamıştı maç sayısı artabilir.) A takıma ise arada kadroya girsede çok oynama fırsatı bulamamıştır. Portekiz milli takımında 2009 yılından bu yana U-16 /U-17/U-18/U-19'da forma giymiş bu yazda U-20 Dünya Kupasında Portekiz formayını taçlandıracak.

Artı Özellikleri = Hızı , tekniği , çalım yeteneği , Top çalma yeteneği , son vuruşları.

Eksi özellikleri = Sol ayağını neredeyse hiç kullanamaması, 174'lük boyunda olması dolayısıyla hava topları. , Pasları.

Elimizden geldiğince yorumladım fırsat buldukça devamı da gelicek...





2 yorum: